Limski Kanal

Dvadesetak minuta vožnje automobilom sjeverno od Rovinja nalazi se potopljena kanjonska dolina u kršu - Limski kanal, poznat i kao Limski zaljev ili Limski fjord.

Limski kanal je dio 35 km dugačke Limske udoline (drage) koja seže gotovo do Pazina u središtu Istre. Sam kanal je nešto duži od 10 km, a s obje njegove strane uzdižu se strma brda, ponegdje visoka i do 100 m.


Romualdova pećina

Kada je na prijelazu tisućljeća Romualdo iz Ravene došao u naše krajeve, već je bio poznat po čudesima i vidovnjaštvu. Od 1001. do 1002. Romualdo, bivši pripadnik benediktinskog reda, a kasnije osnivač reda kamaldoljana gradio je samostan u Kloštru iznad Limskog kanala. Nakon dovršenog posla, odlučio je posvetiti se samotnjačkom životu, pa je u ljeto 1002. otišao u obližnju Kapetanovu spilju na obali Limskog kanala.

Zbog lakog prilaza ovoj polu-spilji Romualdo je u bijegu od znatiželjnika potražio novi dom i našao ga na sjevernom obronku brijega s crkvicom sv. Martina: spilja duga 105 metara, cijela ravna i prohodna. Ljudi su vjerovali da u toj spilji žive demoni i mračne sile, stoga nisu dolazili ni blizu. Romualdo je bio prvi koji je nakon dugo vremena ušao u spilju, i ostao sljedeće dvije i pol godine, dok je kontakt s vanjskim svijetom održavao preko jednog pastira iz Jurala.

Povijesni izvori kažu da je sv. Romualdo živio na kraju glavne dvorane. Tek nakon njegova odlaska 1005. godine vjernici su počeli ulaziti u spilju.