Funtana

Od Zelene lagune na zapadu do uvale Valkanela na jugu, pred vama je najrazvedeniji dio obale istarskog poluotoka…

Ovo je Funtana s galebovih visina. Mjesto propupalo na izvorištima vode gdje je priroda s posebnim nadahnućem ispisala koreografiju jednog od najrazigranijih poglavlja istarskog krajolika.


Bacite li tek letimični pogled na komad zemlje na kojem je izniknulo ovo ljupko mjesto, bit će jasno da ste se pogledom nadvili nad rijeko lijepu oazu zelenila orubljenog modrinom Jadrana, a čija je pravilna četvrtasta podjela zelenih polja u zaleđ‘u djelo još davnog ortogonalnog sustava rimske centurijacije.

Od Zelene lagune na zapadu do uvale Valkanela na jugu, pred vama je najrazvedeniji dio obale istarskog poluotoka prepun rtova, uvala, uvalica, otočića, školjića, pličina i hridi.

Dobrodošli u slikoviti ribarski gradić koji na svakom koraku odiše posebnim šarmom i ljepotom življenja.

Sazdano po mjeri običnoga čovjeka s jednom kamenom palačom i crkvom sa zvonikom oko kojih se svijaju redovi tihih kamenih uličica, ovo je mjesto koje se svojom punokrvnom pripadnošću Mediteranu uznosi još od antičkih vremena.

Pred vama su blagi sati mira i radosti na izvorištima prijateljstva.

Zaljubljenik ste u odmor u skladu s prirodom, maštate o kampovima na morskoj obali, izvan gradske vreve, tik uz idilično mjestašce okruženo maslinicima i vinogradima umjesto zabavnih parkova, shopping centara ili ostalih blagodati civilizacije urbanih centara mada ste tek 15-ak minuta vožnje udaljeni i od toga? Na pravom ste mjestu!

Recentno uređ‘eni, sa znatno podignutim standardima, atraktivnim plažama na kojima se ponosno vijore Plave zastave, pratećim sportskim i zabavnim kapacitetima, zanimljivim animacijskim programima te ekološki usmjerenim menadžmentom svi kampovi Funtane s pravom čine funtanjanski kraj jednim od najjačih i najatraktivnijih kamp destinacija Istre i okolice.

đŒeznete li za odmorom u istinskom dodiru s prirodom, koji god da odaberete, doista nećete pogriješiti.

Na kraju, lijepa vijest za pasionirane šetače – od Perila do Bijele uvale tik uz more vodi šetnica s čije će 1,5 km duge staze izlasci i zalasci sunca postati nova funtanjanska senzacija!

Za sve koji tijekom godine jure za poslom i pokušavaju održati korak sa sve bržim stilom i tempom života u velikim gradovima, mislima i ruku vezanih za arsenal tehničkih izuma, od interneta do mobilne telefonije, ljetovati u miru kod prijatelja predstavlja poseban luksuz.

Od burom izbijeljenih kamenih kuća s neizostavnom ruzom što za ljetnih mjeseci pruža sjenovita utočišta pod kojima se nakon ručka drijema najbolji poslijepodnevni san, preko širom otvorenih portuna iz čijih vas dvorišta, terasa i baladura mame slasni mirisi domaćih jela, sve do uskih uličica s kamenim klupicama koje gotovo izrasle iz fasada upravo čekaju kakvog prolaznika da zastane, sjedne i proćakula, ovdje baš sve odiše nekom posebnom bliskošću.

Funtanjanski otvoreni portuni privatnog smještaja prave su uvertire u odu dobrog mediteranskog življenja. I zapamtite, ovdje žurba ne postoji! Stoga uđ‘ite, odahnite i opustite se! Ovdje se naprosto živi jednostavno i opušteno gibajući se dnevnim ritmom godišnjih doba.

Voda je život, kaže mudra izreka. A Funtana čiji naziv dolazi od latinskog fons, fonticus, što znači izvor, mjesto je u čijem već samom imenu žubori voda.

O čemu je riječ? Ako ste ovdje prvi put, pitajte kakvog ljubaznog domaćina i on će vas rado otputiti uz glavnu cestu do lijepo uređ‘enog zelenog punkta tik uz more gdje se danas djeca vole igrati, a stariji odmarati oči pogledom uprtim u pučinu mora.

Upravo se nalazite kod Šterne i Perila – slavnih funtanjanskih izvorišta vode po kojima je mjesto dobilo ime i sjecištu mnogih staza koje su stoljećima tabale mnoge žedne, ali i znatiželjne stope željne okrjepe.

A Funtana nema samo te izvore… Iako ih se spominje mnogo više, ipak su ova dva, tik uz more, upravo ona najvažnija, koja su Funtanu blagoslovila i učinila je posebnim mjestom i od kojih je u antičko doba sve do rimske vile u Zelenoj laguni vodio akvadukt.

U manje sretnim vremenima, kada vode nije bilo u izobilju i kada se za posebno teških suša njena vrijednost uspoređ‘ivala s onom zlata, do funtanjanskih se izvora satima hodalo iz okolnih mjesta.

O značaju i dragocjenosti vode koja se od njenih bogomdanih izvora u bačvama i tzv. kaštelanama pažljivo prevozila na udaljenija odredišta svjedoči i činjenica da su cijelu transakciju nerijetko osiguravale snage reda jer, ruku na srce, tek kada izvori presuše, voda doista postaje neprocjenjivo blago bez kojeg nema života!